Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Clinchen (Thai clinch)

Een groot verschil met het westerse boksen is het feit dat de vechters uit elkaar worden gehaald op het moment van clinchen bij een bokswedstrijd. In Muay Thai gebeurt dit niet; sterker nog: het is één van de belangrijkste situaties in het gevecht. Juist tijdens het clinchen zijn de kenmerkende technieken uit het Muay Thai – de kniestoten en elleboogstoten – het gevaarlijkst. De frontale clinch moet uitgevoerd worden door de handpalm op de achterkant van de andere hand te leggen en de tegenstander stevig vast te grijpen.

Er zijn drie redenen waarom de handen niet gevouwen moeten worden. Allereerst: tijdens wedstrijden worden handschoenen gedragen en kan men simpelweg toch de handen niet vouwen. Ten tweede: de Thaise variant van het clinchen heeft als doel het hoofd van de tegenstander naar beneden te drukken. Dit gaat makkelijker wanneer de handen achter het hoofd geplaatst worden, dan wanneer men de handen gevouwen om de nek heeft. Allerlaatst: de vechter zou geblesseerd kunnen raken aan de handen wanneer deze in elkaar verstrengeld zijn. Bovendien is het moeilijker om snel los te laten en vervolgens de tegenstander te raken met een vervolgtechniek, zoals een elleboog.

Een correcte clinch wordt niet alleen met de handen uitgevoerd. De onderarmen van de vechter dienen de duwen tegen de sleutelbeenderen van de tegenstander met de handen tegen het hoofd in plaats van de nek. Een manier om zichzelf te bevrijden uit een clinch is door het hoofd van de tegenstander naar achteren te duwen (veel vechters leggen hierbij eerst een arm om de onderrug heen voor betere grip) of door hem ellebogen en stoten te geven. Wat ook veel voorkomt is het strijden om de clinch waarbij de ‘underdog’ probeert door de armen van de tegenstander heen te ‘zwemmen’ om zo de dominante positie te verkrijgen.

clinch, clinchen, Muay Thai, Thaiboksen

Geef een antwoord

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.