Voor 16:00 besteld? Morgen in huis* | Gratis bezorgd in NL vanaf € 50,- (daaronder € 4,95) | Winkel nabij Rotterdam | Vragen? Bel 010-226 38 68

Traptechnieken

Traptechnieken

TraptechniekenDe twee meest voorkomende trappen in het Muay Thai zijn de ‘teep’ (voet jab) en de ‘teh chiang’ (diagonaal opwaarts trappen). De laatste staat ook wel bekend als ‘angle kick’ en wordt veelvuldig overgenomen door vechters uit andere stijlen. De ‘angle kick’ maakt gebruik van een rotatie van het gehele lichaam, waardoor de trap bijzonder veel kracht meekrijgt. De ‘angle kick’ toont veel overeenkomsten met de rondwaartse- of cirkelvormige trap uit Karate (mawashi geri) en Taekwon-do (dollyo chagi). De rotatie van het standbeen wordt echter weggelaten bij de uitvoering in het Muay Thai en de nadruk ligt op de rotatie van het lichaam. De armen worden in een tegengestelde richting gezwaaid om de techniek nog meer kracht bij te zetten. De dekking goed houden wordt hierdoor uiteraard wel bemoeilijkt. 

Als een rondwaartse trap wordt uitgevoerd door de tegenstander dan zal de Muay Thai vechter normaal gesproken blokkeren met zijn scheenbeen. Thaiboksers zijn getraind om altijd contact te maken met het scheenbeen. Voor ongetrainde vechters kan de scheen dan wel zeer gevoelig zijn, voor gevorderde thaiboksers is het het sterkste gedeelte van het been. De voet bestaat uit zeer kleine botjes en is dus veel zwakker. 

Naast de belangrijkste ‘angle kick’ wordt er in het thaiboksen ook gebruik gemaakt van een aantal andere traptechnieken: de ‘axe kick’, zijwaartse trap en achterwaartse trap bijvoorbeeld. De zijwaartse trap wordt niet veelvuldig toegepast in het thaiboksen, maar belangrijkste te vermelden is dat deze toch wel anders wordt uitgevoerd dan in veel andere traditionele stijl. Men trekt eerst de knie van het trappende been op, zodat de tegenstander denkt dat er een ‘teep’ of voorwaarste trap gemaakt zal worden. Overigens wordt deze techniek ook in Taekwon-do wedstrijden op deze manier toegepast. 

Duwende traptechnieken 
‘Teep’, letterlijk voet jabs, zijn veel gebruikte technieken in het Muay Thai. ‘Teeps’ worden op andere wijze toegepast dan de andere technieken in het thaiboksen. Het doel is meestal om te verdedigen en de afstand met de tegenstander te controleren, een aanval te blokkeren of om het evenwicht van de opponent te verstoren. Er zijn voorwaartse-, zijwaartse-, achterwaartse- en gesprongen varianten van deze techniek.

Muay Thai – Trappen

Muay Thai, Thaiboks, Thaiboksen, trappen, traptechnieken

Copyright ©2020 MuayThai.nl. Alle rechten voorbehouden.