Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Muay Thai (Thailand)

Muay Thai, beter bekend als thaiboksen, wordt al eeuwenlang in Thailand beoefend. Deze vechtsport is zeer populair in Thailand en ver daar buiten. Muay Thai zoals het nu beoefend wordt is enigszins afgeleid van de oude gewapende krijgskunst Krabi Krabong. De oude krijgers van deze kunst werden getraind om hun acht lichaamsdelen te gebruiken, wanneer ze niet in het bezit waren van wapens. Dit noemde men Muay-Boran en hier is het modernere Muay Thai uit ontstaan. Veel traditionele technieken zijn niet meer toegestaan in het meer wedstrijdgerichte thaiboksen. Dit omdat deze technieken simpelweg te gevaarlijk zouden zijn voor de beoefenaars.
Andere namen waaronder Muay Thai ook bekend heeft gestaan zijn: Mai See Sawk, Muay Pahuyuth, Chaiaboksen, Muay Tai, Siamees Boksen (Thailand heette vroeger Siam). Tijdens thaiboks wedstrijden zijn veel dingen toegestaan, maar toch zijn er genoeg regels waaraan men zich dient te houden. Men kan gebruik maken van allerlei technieken met de vuisten, ellebogen, knieën en benen. De vuisttechnieken komen sterk overeen met het westerse boksen. De traptechnieken, knieën en ellebogen zorgen uiteraard voor een groot verschil met het reguliere boksen.

toestaande technieken

Thaiboksen is full-contact, wat inhoudt dat men de overwinning kan behalen door middel van een knock-out (KO). Wanneer dit niet gebeurt kan men uiteraard de zege halen door de meeste punten te scoren over de diverse rondes. Naast de armtechnieken naar hoofd en lichaam is het toegestaan om traptechnieken uit te voeren naar hoofd, lichaam en benen. Vooral de zogeheten low-kicks zijn een gevreesd wapen van de thaibokser. Deze trappen op de bovenbenen hebben een zeer effectieve en vooral pijnlijke uitwerking, met name bij het herhaaldelijk uitvoeren ervan. De overwinning door middel van knock-out op low-kicks wordt gezien als een klassieker.

verschillen met westerse boksen

Een ander groot verschil met het westerse boksen is het clinchen. Bij het reguliere boksen worden de vechters direct na het clinchen gescheiden. Bij het muay thai echter vormt de clinch een zeer belangrijk onderdeel in het gevecht. Tijdens de clinch is het toegestaan om door te vechten en er wordt dan ook veelvuldig getraind op het maken van onder andere knieën tijdens de clinch. Tevens mag men de tegenstander werpen vanuit de clinch, met technieken die vergelijkbaar zijn met het Japanse judo. Thaiboksen wordt wereldwijd beschouwd als een zeer effectieve gevechtskunst. Het werd in Europa en de Verenigde Staten geïntroduceerd in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Vooral in Nederland zijn veel beoefenaars van het Japanse Kyokushin karate overgestapt naar het thaiboksen of beoefend men het ernaast. Thaiboksen wordt vaak abusievelijk kickboksen genoemd, wat feitelijk niet het zelfde is. Bij het kickboksen gelden andere regels en wordt de traditionele openingsceremonie (Ram Muay) weggelaten. Overigens worden elleboogtechnieken zelden toegestaan in wedstrijden in Nederland en het westen. Men noemt het vaak Thaise regels als dit wel wordt toegestaan. De Thais zijn ook vandaag de dag nog heer en meester in het gebruiken van deze technieken.

Nederlandse overwinnigen

Nederland heeft een naam hoog te houden in het thaiboksen en heeft ook zeer glorierijk verleden in deze sport opgebouwd. Thom Harinck, trainer van het wereldberoemde Amsterdam Chakuriki, wordt beschouwd als één van de pioniers die de sport in Nederland heeft geïntroduceerd. Jan Plas van Mejiro Gym, wordt ook beschouwd als Nederlandse vader van het Thaise Boksen. Sinds de sport in Nederland werd geïntroduceerd maakten de onder andere de volgende namen grote faam: Perry Ubeda, Peter Aerts, Ernesto Hoost, Sem Schilt, Remy Bonjaski, Badr Hari, Andy Souwer en Albert Kraus. Ramon Dekkers, Peter Smit en Rob Kaman worden veelal beschouwd als de grootste namen van de vorige generaties Nederlandse vechters. Beiden wisten in Thailand het haast onmogelijke te presteren door in eigen huis en stadion te winnen van de onverslaanbaar geachte Thaise vechters. Tegenwoordig worden talloze gala’s in Nederland georganiseerd en kan de liefhebber bijna elk weekend wel een evenement bijwonen. Matchmaking, het koppelen van tegenstanders aan elkaar, gebeurt op basis van ervaring in de ring. Er zijn jeugd-, N- (nieuweling), C-, B- en A-klassen. Naar mate men vaker heeft gewonnen stijgt men in rang. Momenteel is de dominantie van de Nederlandse vechters wel aan het wankelen en komen veel nieuwe landen op, zoals Georgië, het hele oostblok, Armenië en nog veel andere landen.

Materialen

Voor Muay Thai training zijn er verschillende materialen benodigd. Belangrijkst zijn de bokshandschoenen en andere beschermers, zoals scheen-wreef-beschermers, een gebitsbeschermer en kruisbeschermer. Voor de versteviging van de handen worden elastische bandages gebruikt. Hoewel meestal niet verplicht dragen de meeste beoefenaars wel de traditionele shorts tijdens de trainingen. Op deze site hebben we een complete set in de aanbieding voor een zeer scherpe prijs. Tijdens de trainingen wordt er vaak gebruik gemaakt van bokszakken, hiervoor zijn speciale zakhandschoenen ontwikkeld omdat normale bokshandschoenen op de zak beschadigd raken. Verder hoort in elke gym wel een aantal Thai pads aanwezig te zijn om de harde trappen op te oefenen. Hiervoor kan men ook de grotere trapkussens gebruiken. Lees meer uitgebreide informatie op onze zustersite: www.muaythai.nl

Muay Thai, Muay Thai (Thailand), Thailand

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.