Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Savate (Frankrijk)

Savate wordt ook wel Frans boksen, Frans Kickboksen of Frans voetvechten genoemd. Het is een Franse krijgskunst waarbij de handen en voeten als wapens worden gebruikt. Het combineert elementen van westers boksen met sierlijke traptechnieken. Alleen trappen met de voet zijn toegestaan, dit in tegenstelling tot Muay Thai waarbij ook trappen met het scheenbeen en de knie zijn toegestaan. Savate is waarschijnlijk de enige stijl van kickboksen waarbij schoenen worden gedragen (savate is een Frans woord voor “oude schoen”). Een mannelijke beoefenaar van savate wordt savateur genoemd en een vrouwelijke savateuse.

Geschiedenis

De huidige stijl van Savate is ontstaan aan het begin van de 19de eeuw. Het was destijds een vorm van straatvechten die populair was in Parijs en in het noorden van Frankrijk. In het zuiden, vooral in de haven van Marseille, hadden zeemannen een vechtstijl ontwikkeld waarbij hoge trappen en het slaan met open hand centraal stonden. Slaan met een vuist werd beschouwd als een dodelijk wapen. Het stond bekend als jeu marseillais (spel uit Marseille) en werd later chausson genoemd. Ook in de havens van Noord-Italië en Oost-Spanje kwam deze vechtsport in opkomst. De twee sleutelfiguren in de geschiedenis van Savate zijn Michel Casseux (1794-1869) en Charles Lecour (1808-1894). Zij hebben de sport veranderd van het straatvechten naar een echte sport. Casseux opende in 1825 een school waar een gereguleerde versie van savate werd getraind. Later werd savate door het Committee National de Boxe Francaise erkend als sport. Dit kwam mede door grote inspanningen van Graaf Pierre Baruzy. Hij wordt vandaag de dag gezien als de vader van het modern savate en was 11-voudig kampioen van Frankrijk. De ultieme erkenning van savate kwam in 1924 toen het een demonstratiesport werd op de Olympische Spelen in Parijs. In 2008 werd savate erkend door FISU waardoor in 2010 in Nantes het eerste officiële universiteits wereld kampioenschap kan worden gehouden.

moderne tijd

Tegenwoordig wordt savate overal op aarde beoefend, van Australië tot Amerika. Veel landen hebben nationale bonden om de sport te promoten. Er wordt op drie niveaus gevochten: assaut, pre-combat en combat. Bij assaut moeten de deelnemers zich focussen op hun techniek. Men kan strafpunten krijgen als te hard wordt gevochten. Bij pre-combat mag er met volle kracht worden gevochten en deelnemers dragen bescherming, Comat is het zwaarste niveau en hier wordt full-contact gevochten maar zonder bescherming. Alleen een bitje en een toque zijn verplicht.

rangen

Bij veel vechtsporten wordt de graad van de beoefenaar aangeduid met een gekleude band. Bij savate gebruikt men gekleurde handschoenen om aan te geven dat een beoefenaar een bepaalde graad heeft. Beginners starten met ongekleurde handschoenen. Vervolgens kan men blauwe, groene, rode, witte en gele handschoenen bemachtigen door testen te doorstaan. Wedstrijden mogen alleen worden gevochten door gele of hogere handschoenen. Zilveren handschoenen zijn de hoogste graad binnen savate. Gouden handschoenen zijn een eregraad en worden gegeven aan mensen die veel voor de sport hebben gedaan.

Technieken

In het wedstrijd savate zijn er maar 4 soorten trappen en 4 soorten stoten toegestaan.

Trappen:
1. fouetté – roundhouse trap
2. chassé – voorwaartse trap
3. revers – haaktrap
4. coup de pied bas – low kick

Stoten
1. direct bras avant – jab
2. direct bras arrière – cross
3. crochet – hoek
4. uppercut – opstoot

Savate is niet ontstaan als een sport maar als een vorm van zelfverdediging en werd beoefend in de straten van Parijs en Marseille. Dit type savate werd bekend onder de naam Savate de Rue. Als aanvulling op de trappen en stoten bevat Savate de Rue ook knietjes, elleboogstoten, worpen, vegen en kopstoten. Het concept is dat het hele lichaam een wapen is.

Frankrijk, Savate, Savate (Frankrijk)

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.