Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Taekkyon (Korea)

Taekkyon is een oude vorm van ongewapende zelfverdediging uit Korea. De naam wordt voor het eerst genoemd in het boek Manmulbo, dat rond 1790 gepubliceerd werd door Lee, Sung-Ji. Voor die tijd stond het bekend onder de naam Subak.ekk

de geschiedenis

De geschiedenis van Taekkyon is niet geheel duidelijk, er zijn ook mensen die beweren dat het een volkssport was, waarbij het puur en alleen de bedoeling was om de tegenstander uit evenwicht te brengen. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat het ontstaan is uit het Subak en later ook zijn ingang vond bij het gewone volk waar het uitgroeide tot een sport. Op het schilderij Dae Kwae Do uit 1846 zijn waarschijnlijk twee beoefenaars van het Taekkyon afgebeeld.
Taekkyon was wellicht verloren gegaan als rond 1971 Shin Han-seung niet in aanraking was gekomen met Song Dok-ki, waarschijnlijk één van de laatste Taekkyon -beoefenaars. Tijdens de Japanse kolonisatie van Korea van 1910 tot 1945 was het namelijk verboden voor Koreanen om hun eigen vechtsporten te beoefenen, en dit had bijna geleid tot het verloren gaan van het Taekkyon. Vanaf 1971 werkten de beide heren aan de verdere ontwikkeling en promotie van het Taekkyon. Dit leidde er zelfs toe dat het in 1983 van de Koreaanse regering het predicaat ‘intangible cultural asset’ (registratienr. 76) kreeg toebedeeld. Taekkyon is niet, zoals vaak verondersteld wordt, de voorloper van het moderne taekwondo. Of beter gezegd: taekwondo vindt zijn oorsprong niet in het traditionele Koreaanse Taekkyon. De principes van beide sporten verschillen hemelsbreed van elkaar. Taekkyon is veel ritmischer en ‘zachter’ dan taekwondo. In Taekkyon is elke trap eigenlijk een duw, ook kent het veel worpen en duw- en trekbewegingen.

exames

Traditioneel kenden Koreaanse vechtkunsten, en dus ook Taekkyon, geen graduatie systeem. Tegenwoordig kunnen in het net als in andere moderne Koreaanse vechtkunsten examens afgelegd worden voor het behalen van een volgende graden. Er wordt gewerkt met een systeem van geup en dan graden. De graad van de leerling wordt aangegeven met een gekleurde sjerp en/of een ander uniform.

in de moderne tijd

Tegenwoordig wordt het in Korea vertegenwoordigd door een aantal verschillende organisaties, en groeit daar gestaag. In 1984 werd door Lee Yong-bok het ‘Korea Traditional Taekgyeon Institute’ opgericht voor de verspreiding van Taekkyon. In Korea en in 1985 werden voor het eerst Taekkyon wedstrijden gehouden in Busan. Recent werden diverse wedstrijden vertoond op de Koreaanse televisie (KBS), wat een enorme impuls betekende voor de groei en de populariteit van de sport. Internationaal is de groei was echter beperkt, met hier en daar kleine groepjes die deze sport beoefenen.

Korea, Tayon, Tayon (Korea)

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.