Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Taekwondo (Korea)

Taekwondo (soms geschreven als taekwon-do of tae kwon do) is een Koreaanse martial art en tevens de nationale sport van Zuid-Korea. Als je kijkt naar het wereldwijde aantal beoefenaars is het duidelijk dat taekwondo ‘s werelds meest populaire martial art is. Vertaald uit het Koreaans betekent ‘tae’ voet, ‘kwon’ betekent vuist en ‘do’ betekent weg (som geinterpreteerd als kunst). Vrij vertaald levert dat op: ‘de weg van vernietigen met de handen en voeten’. Sommigen vertalen het als: ‘de kunst van stoten en trappen’.

de populariteit

De populariteit van taekwondo heeft ertoe geleid dat de martial art in verschillende wijzen ontwikkelde. De kunst of sport heeft verschillende domeinen: gevechtstechnieken, zelfverdediging, kunst, sport, meditatie en filosfie. Zowel in Zuid- als Noord Korea is taekwondo onderdeel van de militaire opleiding.

vormen

Traditioneel taekwondo is eigenlijk niet wedstrijdgericht, maar stamt uit militaire oorsprong met grote nadruk op dodelijke aanvalstechnieken. Modern taekwondo legt meer de nadruk op controle en zelfverdediging. Er zijn formeel twee stijlen van deze sport. Deze stijlen hebben beiden een eigen wereldorgaan: WTF (world taekwondo federation) en ITF (international taekwon-do federation). Dit uit zich in vrijwel alle onderdelen die het taekwondo omvat. Het wedstrijdsysteem van sparring is and compleet anders bij beide stijlen, evenals de patronen. Wanneer taekwondo in zijn complete vorm wordt beoefend, geeft men voldoende aandacht aan de belangrijkste fysieke onderdelen: patronen (tuls of poomsee), sparring (kyorugi of matsogi), zelfverdediging (hosinsul), breektechnieken (gyok pa) en speciale technieken. Bestuderen van de theorie en filosofie behoort echter ook niet te ontbreken in het lesprogramma. Hoewel er grote verschillen zijn tussen de twee hoofdstromingen en tussen de verschillen organisaties, kan men de kunst in het algemeen omschrijven als één die de nadrukt legt op krachtige traptechnieken vanuit een mobiele stand. De beoefenaar maakt hierbij gebruik van de grotere ‘reach’ en kracht van het been vergeleken bij de armen. De training omvat over het algemeen een system van blokkeren, trappen, stoten, open handslagen en soms ook verschillende worpen, vegen en gewrichtsklemmen.

Materialen

Voor taekwon-do training zijn er verschillende materialen benodigd. Het verschilt per stijl welk soort pak vereist is. Bij WTF Taekwondo gebruikt men de moderne V-hals uniforms, bij ITF Taekwon-do de authentieke ITF dobok. Verder gebruikt men scheen- en onderarm beschermers, een hoofdbeschermer en borstpantser bij WTF Taekwondo. Bij ITF gebruikt men de zogeheten safety equipment, bestaande uit een paar handschoenen en voetbeschermers. Tegenwoordig is ook bijna altijd een hoofdbeschermer verplicht. Ook in deze stijl worden scheenbeschermers soms gebruikt. Bij beide stijlen wordt een gebitsbeschermer aanbevolen en is een kruisbeschermer verplicht voor mannen.
Tijdens de training gebruikt men vaak verschillende soorten trapkussens, focus pads en floppy mitts. Voor meer uitgebreide informatie kunt u onze uitgebreide zustersite www.taekwon-do.nl bezoeken.

Korea, taekwondo, Taekwondo (Korea), Taekwondo (Zuid Korea), zuid Korea

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.