Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Vale tudo (Brazilië)

Vale tudo (Brazilië)Vale tudo betekent uit het Portugees vertaald ‘alles mag’ en is een Braziliaanse vechtsport die over de hele wereld populair geworden is. In Brazilië werd de term vale tudo voor het eerst gebruikt bij vuistgevechten die tijdens de jaren 1920 in het circus plaatsvonden. De circusterm werd nauwelijks gebruikt tot ongeveer 1959-1960, toen het werd gebruikt om de stijl-tegen-stijl gevechten in de Braziliaanse televisieshow Heróis do Ringue (Helden van de Ring) te beschrijven. Tot de organisatoren van de show behoorden leden van de Gracie familie en alle deelnemers waren zeer goede vechters in hun eigen martial arts stijl. Vanaf 1960 bleef vale tudo een ‘underground’ sub-cultuur en de meeste gevechten vonden plaats in martial arts dojo’s of kleine gymzalen. Vale tudo was vooral gesitueerd rond de stad Rio de Janeiro, maar veel gevechten vonden ook plaats in noordelijker gelegen regio’s en in de zuidelijke staat Bahia, waar vooral Capoeira de klok sloeg. In en rond Rio de Janeiro was het vooral rivaliteit tussen Braziliaans Jiu-Jitsu en Luta Livre, terwijl in de andere regio’s diverse martial arts het tegen elkaar opnamen.

Rorion Gracie, lid van de beroemde Gracie familie, verhuisde naar Amerika en introduceerde daar het vale tudo aan een nieuwe markt met het oprichten van de UFC in 1993. Het enorme succes van de UFC zorgde voor een vale tudo explosie over de hele wereld, vooral in Japan en het vond zijn populariteit terug in Brazilië. Dit resulteerde in twee organisaties die vale tudo wedstrijden organiseerden, de WVC en de IVC. Beide organisaties opereerden vanuit de Braziliaanse stad Sao Paulo en veel van de huidige MMA-sterren begonnen hier hun carrière. Nadat de vale tudo gevechten in Sao Paulo verboden werden, hielden beide organisaties op met bestaan in 2002. De wereld richtte zich vooral op het veiligere mixed martial arts, waar strengere regels gelden. Toen vale tudo ook in de Verenigde Staten verboden werd, trok vale tudo zich weer terug in de ‘underground’ van Brazilië. Jaarlijks vinden er nog talloze vale tudo gevechten plaats in Brazilië, maar door het gewelddadige en bloederige imago kunnen de gevechten op veel kritiek van de media rekenen.

Criticasters vinden dat de vale tudo gevechten de regels van het veel veiligere mixed martial arts moeten overnemen. Aanhangers van vale tudo zijn hier sterk op tegen omdat het in Amerika ontwikkelde MMA tegenwoordig erg verschilt van vale tudo en dus als een heel andere sport moet worden gezien, zoals Muay Thai ook verschilt van het veiligere kickboksen bijvoorbeeld.

Braziliaanse vechtsport, Brazilie, Vale tudo, Vale tudo (Brazilië)

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.