Muaythai.nl bezorgt super snel
Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis.
Muaythai.nl bezorgt super snel
€ 4,95 verzendkosten
en vanaf € 50,- gratis.

Wushu (China)

Wushu, ook wel bekend onder de naam modern wushu, is een show-vorm die van Kung Fu is afgeleid. De sport is ontwikkeld in het China van na 1949 in een poging om een traditionele Chinese vechtsport tot bloei te laten komen. Door de oprichting van de IWUF (International Wushu Federation) is wushu uitgegroeid tot een internationale sport. Om de 2 jaar wordt er een wereldkampioenschap gehouden. Het eerste wereldkampioenschap werd gehouden in Peking en werd gewonnen door Clark Zhang.

Het moderne wushu bestaat uit twee disciplines: taolu en sanda. Taolu vormen lijken veel gymnastiek en omvat onder meer patronen en manoeuvres waarvoor punten voor worden gegeven. De vormen bestaan uit basisbewegingen (trappen, stoten, balanceren, sprongen, vegen en werpen) die ook voorkomen in andere Chinese vechtsporten. Er zijn patronen die binnen een bepaalde tijd moeten worden uitgevoerd. Moderne wushu beoefenaars oefenen steeds vaker op luchttechnieken zoals sprongen van 540 en 720 graden. Sanda, soms ook wel sanshou of Lei Tai geheten, is een moderne vechtsport en -methode die is beïnvloed door het traditionele Chinese boksen, Chinese worstelmethodes zoals Shuai Chiao en andere Chinese worsteltechnieken zoals Qin Na. Sanda lijkt veel op kickboksen en Muay Thai maar omvat veel meer worsteltechnieken.

Geschiedenis

In 1958 richtte de Chinese overheid de All-China Wushu Association op. Deze diende als paraplu om regelgeving aan te brengen binnen de martial arts training. De Chinese staatscommissie voor fysieke cultuur en sport nam het voortouw bij het creëren van gestandaardiseerde vormen voor de meeste vechtsporten. Tijdens deze periode werd een nationaal wushu systeem geïntroduceerd waarin onder meer standaard vormen, leerstof en dangraden waren opgenomen. Wushu werd zowel op de universiteit als op de middelbare school geïntroduceerd. In 1979 werd er een speciale actiegroep opgericht om het wushu te promoten. Vandaag de dag worden er in China vele stijlen wushu beoefend, zowel traditionele als moderne en allen worden gepromoot door de Chinese overheid.

Patronen

Binnen Wushu zijn er een aantal patronen die worden beoefend. Deze worden onderverdeeld in een drietal categorieën te weten ongewapend, korte wapens en lange wapens. Onder ongewapend vallen Changquan, Nanquan en Taijiquan, onder korte wapens vallen Dao, Jian, Taijijian en Nandao en onder lange wapens vallen Gun, Qiang en Nangun. Het merendeel van deze patronen werd vastgelegd in 1958. Deze patronen worden uitgevoerd in verplichte of individuele routines tijdens wedstrijden. Verplichte routines zijn routines die zijn ontwikkeld voor de sporter en iedere sporter moet dan ook dezelfde routine aflopen. Individuele routines worden ontwikkeld door een sporter met hulp van de coach. Als toevoeging op de individuele routines worden er soms ook duale en groepspatronen gelopen. Het duale patroon, duilian genoemd, is een patroon waarin er een vorm van sparren plaatsvind, met of zonder wapens. Het duale patroon is spectaculair en de acties lopen mooi syschroon. Het groepspatroon, bekend onder de naam jiti, is nog spectaculairder waarbij vele sporters synchroon verschillende acties uitvoeren. Vaak wordt er ook muziek gedraaid om het geheel beter in de pas te laten lopen.

Andere routines

Het merendeel van de routines in de sport zijn nieuwe, moderne compilaties van de traditionele routines. Desondanks omvatten de routines die zijn afgeleid van traditionele stijlen veel nieuwe onderdelen. Tegenwoordig worden onderstaande routines in het algemeen beoefend:

Baguazhang – Eight-Trigrams Palm
Bajiquan – Eight Extremes Fist/Boxing
Chaquan – Cha Fist/Boxing
Chuojiao – Poking Feet
Ditangquan – Ground-Prone Fist/Boxing
Fanziquan – Overturning Fist/Boxing
Houquan – Monkey Fist/Boxing
Huaquan – Hua Fist/Boxing
Paochui – Cannon Punch
Piguaquan – Chop-Hitch Fist/Boxing
Shequan – Snake Fist/Boxing
Tantui – Spring Leg
Tanglanghushi – Praying Mantis and Tiger Style
Tanglanquan – Praying Mantis Fist/Boxing
Tongbeiquan – Through-the-Back Fist/Boxing
Wing Chun (Yongchunquan) – Eternal Spring
Xingyiquan – Shape-Intent Fist/Boxing
Yingzhaoquan – Eagle Claw Fist/Boxing
Zuiquan – Drunken Fist/Boxing

China, Wushu, Wushu (China)

Voor 16:00 uur besteld,
morgen in huis.
Gratis verzending vanaf € 50,-

Algemene info

Informatie

Openingstijden

Contact

 • Maandag
  10:00-16:00
 • Dindag
  10:00-16:00
 • Woensdag
  10:00-16:00
 • Donderdag
  10:00-16:00
 • Vrijdag
  10:00-16:00
 • Zaterdag
  11:00-15:00
Copyright ©2022 Muaythai.nl. Alle rechten voorbehouden.